Köttbullar

Varmrätt

Tidsåtgång
40 min
Tillagning
Stekning
Cuisine
Husmanskost

Ingredienser

  • 500 gram blandfärs/nötfärs
  • 1 stor gul lök
  • 1/2 msk smör/margarin
  • 1/2 dl grädde
  • 1/2 dl mjölk
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg
  • 1 krm peppar
  • 1/2 tsk socker
  • 5 msk smör, margarin eller olja till stekningen

Snabbt och enkelt recept på köttbullar som lagas med bland annat lök, smör, grädde, ströbröd, blandfärs/nötfärs och ägg. Köttbullarna går sedan att krydda efter eget tycke samt servera tillsammans med exempelvis lingon, kokt potatis samt någon form av brunsås.

Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd eller po-fiber.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett, laktosfri grädde och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett, byt ut grädden och mjölken mot havre-, soja- eller risersättning. Använd mjölkfritt ströbröd eller po-fiber.
Gör äggfri: uteslut ägget.

(ica.se)

Steg 1

Skala och hacka den gula löken i fina bitar. Fräs sedan löken mjuk i matfettet och låt löken svalna efteråt.

Steg 2

Blanda grädde, mjölk och ströbröd i en bunke. Låt det svälla och stå och dra sig i ca 10 minuter.

Steg 3

Blanda färsen med salt och eventuell krydda efter egen smak. Rör ner ägget, pepparn och sockret.

Steg 4

Blanda löken med ströbrödsblandningen och rör ner den i färsen. Se till så att inga ströbrödsklumpar förekommer.

Steg 5

Rulla färsen till köttbullar eller forma till biffar som exempelvis läggs på en vattensköljd skärbräda. Stek dem i omgångar i en stekpanna med valfritt matfett.

Steg 6

Servera med till exempel kokt potatis lingon, gräddsås/brunsås och kanske inlagd gurka.