Béchamelsås

  • Förberedelse
    1 min
  • Tillagning
    10 Min
  • Besökare
    54

Béchamelås, eller vit sås, som den också kallas är en av de fem grundsåserna. Béchamelsåsen i sig är ganska tråkig men är mycket användbar i köket. Det man först tänker på är kanske Lasagne (då gärna med lite muskotnöt i) och Moussaka, men blandar du i ett strimlat kokt ägg och persilja så får du en jättegod äggsås till din torsk. Lutfisk är kanske den enda rätten där man använder Béchamel som sås i sin grundform.

Blandar du den med stekt svamp så har du en svampstuvning eller med makaroner, så blir det stuvade makaroner.

Andra såser med Béchamel som bas är:

  • Löksås
  • Ostsås
  • Persiljesås
  • Senapsås

En mycket användbar ”doldis” i köket.

Ingredients

Ingredienser

Mise en place

    Directions

    Enkelt förklarat så är det en bottenredning och mjölk...

    Step 1

    Värm mjölken i kastrullen

    Step 2

    Smält smötet i sotösen.

    Step 3

    Tillsätt mjölet under omrörning. Lite i taget, till det blir en ganska klibbig torr "smet".

    Step 4

    Slå den varma mjölken unde ständig omrörning. Lite i taget, tills du får en bra konsistens. Du vill att den skall vara ganska trögflytande. Smaka av med salt och vitpeppar och låt den stå och puttra i under bevakning i 5-10 min.

    Du kanske också gillar...

    Leave a Review

    Din e-postadress kommer inte publiceras.