Risotto

Varmrätt

Tidsåtgång
15 min
Tillagning
Stekning
Cuisine
Italienskt

Ingredienser

  • 3 dl carnaroli- eller arborioris
  • 3 msk smör
  • Salt och svartpeppar

Grundrecept för en god och krämig risotto.

Steg 1

Skala och finhacka löken och vitlöken. Koka upp buljongen som ska hållas varm.

Steg 2

Fräs lök och vitlök i olivoljan i en tjockbottnad kastrull utan att det får färg. Höj värmen och tillsätt riset, fräs tills det är glansigt. Häll på vinet och låt det koka in i riset.

Steg 3

Späd med varm buljong under omrörning. Börja med 3-4 dl och ta sedan 1 dl i taget (för 4 port) efterhand som riset suger upp buljongen. Låt det koka sakta och rör ofta. Riset är färdigkokt efter 15-20 minuter. Ta upp några riskorn och smaka. Det ska finnas en kärna som ger visst tuggmotstånd.

Steg 4

Ansa och skiva svampen. Stek den i smöret och krydda med salt och peppar. Rör ner svampen i riset. Tillsätt den rivna parmesansosten. Risotton ska nu vara ganska lös och krämig i konsistensen. Späd ev. med mer buljong. Smaksätt med salt och peppar.

Lämpliga dieter

  • Paleo
  • Halal
  • Vegetarisk

Näringsvärden

Kalorier 4 kcal
Kolhydrater 2 g
Socker 12 g
Kolesterol 32 mg
Fett 3 mg
Mättat fett 1 mg
Omättat fett 2 mg
Transfett 0 mg
Protein 3 g
Fiber 16 g
Natrium 65 g